V razvitih gospodarstvih se odgovorni posamezniki ne sprašujejo več, ali potrebujejo osebni finančni načrt ali ne. Dejstvo je, da ga potrebuje vsak, opozarja Mitja Vezovišek, upravljavec osebnega premoženja.

»To je osnovni cestni zemljevid, navigacija, ki jo potrebujemo, da bi dosegli finančne cilje. Ni pomembno, kakšni ti so (nakup nepremičnine, omogočiti otrokom najboljše šole, pokojnina pri 50-ih …), temveč, da jih načrtujemo. S tem se bo verjetnost, da jih bomo tudi dosegli, bistveno povečala.«

Dober primer človeka brez osebnega finančnega načrta lahko opišemo v naslednji zgodbi:

Predstavljajte si Slovenca, ki še nikoli ni bil v ZDA, da ga postavimo v avto sredi Miamija, nato pa mora brez navigacije najti znano ulico Ocena Drive. Bi mu to uspelo? No, če bi dovolj dolgo vztrajal, upošteval kažipote in še kakšnega domačina vprašal za nasvet, bi nazadnje verjetno le prišel na cilj.

A bodimo iskreni, z navigacijo bo precej hitrejši, porabil bo manj goriva in na cilj prispel brez stresa.

Predstavljajte si, da mu še nekoliko otežimo njegovo potovanje po Miamiju, umaknemo vse kažipote in mu prepovemo kakršno koli komunikacijo z drugimi. Bi mu tudi zdaj uspelo? Iskreno – rešil bi ga verjetno le čudež.

Po Miamiju brez navigacije, kaj pa po financah?

Zdaj pa to preslikajte na Slovenca brez osebnega finančnega načrta ali pa tistega, ki ga ima. »Boste torej osebne finance upravljali z navigacijo (osebnim finančnim načrtom) in cilje dosegali hitro, z minimalnimi vložki in brez pretresov ali pa boste upali na čudež? Na kažipote (nasveti na spletu) in nasvete domačinov (prijatelji ekonomisti) se ni modro zanašati. Pogosto se namreč zgodi, da so kažipoti napačno postavljeni, domačini pa poznajo le svojo ulico, ne pa vsega mesta. Zato potrebujete kakovostno izdelan in svojim ciljem ter temu, čemur dajete prednost, prilagojen osebni finančni načrt,« opozarja upravljavec osebnega premoženja.

Vas zanima kako do njega priti? Enostavno. Za začetek vzemite v roke knjigo Osebni finančni načrt: Vaša navigacija do ciljev, kjer vam Mitja Vezovišek podrobneje razkriva ključne sestavine osebnega finančnega načrta in kako do njega priti. Knjigo dobite TUKAJ.

 

Ko govorimo o financah je najpomembnejše znanje. Če imamo do 30-ega leta še izgovor, da »se iščemo«, izobražujemo (to je nujno početi vse življenje!), pa je to tudi čas, ko se spoznavamo z različnimi finančnimi obveznostmi, koraki.

Morda ste med številnimi ljudmi, ki so že kdaj dobili sporočilo od neznanega princa, ki je našel vašo milijonsko dediščino in jo lahko proti minimalnemu plačilu tudi dobite.

Ne poznamo človeka, ki bi si želel živeti v minusu, imeti več stroškov kot ima na voljo denarja in imeti finančne skrbi. A način življenja »v plusu« ni tako samoumeven, kot se morda zdi.

Ste tudi vi kdaj pomislili ali celo rekli katerega od znamenitih stavkov: »Ah, kje je še penzija!«; »Država vse vzame.«; »Zakaj bi varčevali? Saj penzije tako ali ne tako ne bomo doživeli.«; »Ko bomo stari bomo imeli nižje življenjske stroške.«

Ste kdaj razmišljali, koliko denarja v resnici porabite na počitnicah? Seveda, marsikdo si te privošči le enkrat na leto in takrat želi maksimalno izkoristiti dneve »svobode«.

Zagotovite si kvalitetno poletno branje in zakorakajte v jesen s pravim znanjem. Pokukajte v knjigarno, kjer se skrivajo knjige, ki vam pomagajo do finančnega miru. Dobite jih TUKAJ!