Nekdaj legendarni igralec tenisa Boris Becker, ki je v svoji karieri osvojil šest Grand Slamov, je po ocenah z nagradami iz turnirjev in sponzorskimi pogodbami, zaslužil okoli 57 milijona evrov.

Legendarni Nemec, ki je kot trener do šestih Grand Slamov pomagal tudi Novaku Djokoviću, je kljub bogastvu, pred nekaj dnevi doživel bankrot.

Kako je to možno? Preverili smo zakaj je do tega prišlo in, kaj bi Borisu Beckerju svetovala specialistka za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek.

Beckerja je neznanje na področju osebnih financ, zaupanje napačnim ljudem, napačne odločitve in »zapravljivost« kljub več deset milijonskemu bogastvu stala dostojanstva, dobrega imena. Človek se namreč težko sprijazni s takšno situacijo, ko si na vrhu in padeš na dno. Minuli teden so namreč njegovi odvetniki zaprosili za zadnjo priložnost odloga razglasitve bankrota z namenom, da bi poplačal dolgove.

Zapadle obveznosti hotel poravnati z novo hipoteko

A sodišče je ugotovilo, da ni zadostnih dokazov, da bi bili njegovi dolgovi iz leta 2015 lahko kmalu poplačani, zato njihovi prošnji ni ugodilo. Po razglasitvi je nekdanji as obžaloval njihovo odločitev in zatrdil, da bi zapadle obveznosti lahko poplačal v mesecu dni, kolikor so tudi zaprosili odloga. Kot ena od rešitev je bila navedena obnova hipoteke na njegovi 6 milijonov evrov vredni nepremičnini na Majorki.

V oči bodeta predvsem dve informaciji, da je nekdo ob tako velikem zaslužku v karieri, ki je še danes delovno aktiven (kot trener in komentator) prišel do dolgov in celo bankrota in pa, da je na vsaj eni njegovi nepremičnini hipoteka – kredit torej.

Seveda nas je zanimalo, kje je Becker storil napako …

“Zdaj je lahko pametovati, ko je že prepozno,” bo kdo rekel, pa vendar do tovrstne situacije ne bi prišlo, v kolikor bi Boris ostal na realnih tleh. In to je tisto kar je najtežje narediti, ko enkrat začnemo služiti lepe denarce. Takrat dobimo občutek, da je ves svet naš, da smo neranljivi, da imamo lahko vse in še več. In ja, kljub bajnim vsotam, si privoščimo še kredit. Zakaj pa ne? Saj imamo odlično boniteto in bomo tako ta kredit predčasno poplačali,« pravi Ana Vezovišek.

Pa ga res? »Lahko rečem, da v 99 % primerov ne, ker se nam slej ko prej nekje zalomi.« Tako, kot se je zalomilo Borisu.

Danes 2.000, jutri 10.000 evrov mesečno?

»Osnovni temelji so ključni in ti morajo biti res trdni. V tem primeru jih več kot očitno ni bilo. Zakaj bi morali iz npr. povprečne porabe v višini 2.000 evrov mesečno, naenkrat preiti na več deset tisoč ali celo sto tisoč evrov mesečno? Res je, da nam stanje na TRR to omogoča, pa vendar - vemo za koliko časa?« nas na realna tla postavi specialistka za financiranje in osebni proračun.

Kaj pa bi nekdanjemu asu svetovala sedaj, ko je že doživel bankrot? »Danes mu lahko svetujem le to, da naj gre “step by step” in si začne postavljati temelje, ki so bili v preteklosti zelo krhki ter, da pozabi na to kdo je bil in kaj vse je imel. Zdaj mora obrniti nov list papirja, na katerem pa ne sme manjkati informacij o osnovnem ravnanju z denarjem, načrtovanju porabe, določanju ciljev, skrbnem gospodarjenju in o življenju brez dolgov. Vem, najtežje se bo sedaj soočiti s porazom,« v športnem duhu svetuje Ana.

A, kot pravi, ima Becker eno prednost. »Porazov je bil vajen tudi na teniških igriščih. Je pa res, da je na finančnem igrišču nekoliko drugače. Tukaj so porazi bolj boleči in imajo močan učinek na naš vsakdan. Soočiti se mora s svojim najhujšim nasprotnikom in ga preučiti od glave do pete. In kdo je njegov najhujši nasprotnik? On sam. V kolikor mu ga uspe premagati, bo večni zmagovalec,« še dodaja specialistka za financiranje in osebni proračun.

Tovrstni nasveti pa niso samo za »Beckerje«, ampak za čisto vsakega človeka. Ana jih ima še veliko na zalogi, nekaj jih najdete tudi v njeni knjigi Na pomoč, kako naj ravnam z denarjem, ki jo lahko naročite TUKAJ.

Za vas smo zbrali utrinke z Dneva finančne pismenosti 2018! Bitka med svetovoma - fiat vs. kripto je bila nepozabna! Utrinke preverite TUKAJ.