Ste kdaj razmišljali, koliko denarja v resnici porabite na počitnicah? Seveda, marsikdo si te privošči le enkrat na leto in takrat želi maksimalno izkoristiti dneve »svobode«.

A žal prepogosto to svobodo plačujemo še nekaj tednov, mesecev, če ne kar celo leto.

Da se vam letos to ne bo zgodilo, smo vam pripravili 5 nasvetov, kako letošnje počitnice lahko uživate, brez, da bi se kasneje slabo počutili.

Tokrat ne bomo govorili o tem, kako bi morali že prej prihraniti za počitnice, saj so te pred vrati. Smo vam pa pripravili nekaj nasvetov, kako uživati počitnice, brez, da bi bili prikrajšani. Družinske počitnice recimo, so lahko tudi trenutek, ko boste svoje otroke naučili prvih korakov ravnanja z denarjem.

1. Postavite si mejo

Še preden se odpravite na počitnice, si postavite omejitve. A ne v užitku, pač pa v porabi vašega denarja. Izračunajte si, koliko si lahko v resnici privoščite, nato pa ta sredstva razdelite na število dni, ki jih boste preživeli od doma. Tako boste vedeli, koliko si lahko vsak dan privoščite.

2. Spremljajte vsak evro tudi na počitnicah

Vsak večer ali zjutraj po zajtrku na hitro preverite kakšna je bila vaša poraba prejšnji dan in če ste kaj prihranili, si boste morda ta ali naslednji dan lahko kaj več privoščili. Če ne, pa poiščite alternativne možnosti uživanja. Recimo, namesto, da bi šli trikrat na pivo v bar na plaži, ga rajši kupite v trgovini. Enako sladoled za otroke. V trgovini bo cenejši in prav tako dober.

3. »Vrnem se kasneje«

Primer naše stranke je bil, da je oboževala obiskovanje raznih stojnic in tržnic, sploh na počitnicah.

A ta stranka je redko kaj kupila. Vse je pregledala, uživala v lepotah raznih ročnih izdelkov, a prijaznim prodajalcem vedno rekla: »Se še vrnem k vam.« Seveda se je to zgodilo zelo redko.

Zakaj je to počela? Ker je o nakupu dobro premislila, preden se je zanj odločila.

Torej, na počitnicah tudi vi premislite, preden boste iz denarnice potegnili evre in jih namenili za čisto vsako neumnost, ki bo na koncu obležala … še sami ne boste vedeli kje.

Če vam bo kakšna stvar res všeč, jo prespite in če bo naslednji dan želja še vedno velika, saj veste kaj potem, kajne?

4. Restavracije naj bodo izjema, ne pravilo

Res si na počitnicah ne želimo ves čas kuhati, a če niste ravno v hotelu, kjer imate vsaj polpenzion, si čas organizirajte tako, da ne boste vsak dan enkrat, dvakrat ali celo trikrat jedli v restavraciji. Si predstavljate, da greste za 7 dni na počitnice, vse tri obroke jeste v restavraciji? To v času počitnic znese kar 21 obiskov! To zagotovo ni malo denarja.

Raje poskrbite in na dopustu preizkušajte svoje hitre osvežilne recepte, uživajte v kulinaričnem preizkušanju ustvarjanja jedi kraja, kjer se nahajajte in v to vključite partnerja ali kar celo družino. Zagotovo se boste ob tem zabavali, pa še precej prihranili. Ni boljšega kot nova jed, ki smo se jo nekje naučili pripravljati in jo bomo lahko ponovno ustvarili doma. In podoživeli počitnice!

5. Obisk plaže ...

… naj bo brezplačen. Ne glede na to, kam greste na dopust in če niste ravno v luksuznem hotelu z vrhunsko plažo (tam ste jo potem že plačali v ceni hotela), vedno poiščite plažo, kjer vam ni treba plačati vstopnine. Zakaj bi za kopanje v morju plačevali, ko pa je le-to brezplačno? Prav tako razno najemanje ležalnikov, ki stanejo po 3, 5 ali celo 20 evrov na dan, nikakor ni strošek, ki bi ga morali vračunati v vaše počitnice. S seboj prinesite udobno ležalko, poiščite primeren kotiček na brezplačni plaži in uživajte svobodo.

Kdo ve, morda pa vam bodo prihranki, ki jih boste ustvarili z upoštevanjem takšnih in podobnih nasvetov, prinesli še kakšen podaljšan počitniški vikend letos poleti ali pa zgodaj jeseni. Se splača!

Preverite kaj smo vam glede »zapravljanja« na počitnicah svetovali pred letom dni. VEČ …

Za vas smo zbrali utrinke z Dneva finančne pismenosti 2018! Bitka med svetovoma - fiat vs. kripto je bila nepozabna! Utrinke preverite TUKAJ.