Ste tudi vi kdaj pomislili ali celo rekli katerega od znamenitih stavkov: »Ah, kje je še penzija!«; »Država vse vzame.«; »Zakaj bi varčevali? Saj penzije tako ali ne tako ne bomo doživeli.«; »Ko bomo stari bomo imeli nižje življenjske stroške.«

Se vam zdi znano?

Če ne vi, je pa kdo od bližnjih to zagotovo že izrekel. In kaj je pri vsem tem narobe? Preverimo, kako utemeljiti ali zavreči posamezne trditve.

»Ah, kje je še penzija!«

»Obrestno obrestni račun je močna sila finančnega sveta, ki tudi iz majhnih zneskov na dolgi rok dela čudeže. Zavedati se moramo, da se na vsakih deset let zamujenega varčevanja stopnja varčevanja podvoji ali celo več kot podvoji,« pravi Nataša Kozlevčar, osebna finančna svetovalka.

Pa si poglejmo na konkretnem primeru, kaj pomeni varčevanje. Če začnemo varčevati pri 25 letih, moramo za svojo prihodnost nameniti le 5 odstotkov svoje plače, če začnemo 20 let kasneje, pri 45-ih, pa že 20 odstotkov. »V izračunu so upoštevane 5-odstotna realna donosnost v času varčevanja, 1-odstotna v času izplačevanja in 80-odstotna nadomestitvena stopnja, če se upokojimo pri 65 letih in si izplačujemo dodatno rento 25 let,« dodaja Nataša Kozlevčar.

Vse to ob predpostavki, da bomo iz prvega stebra prejeli 50 odstotkov svoje zadnje neto plače. Če bo višina nižja, pa bo treba varčevati več, opozarja osebna finančna svetovalka.

»Ko bomo stari, bomo imeli nižje življenjske stroške.«

Žal tudi to ne drži, saj se v starosti poveča možnost bolezni in povezanih stroškov, zato ta izgovor lahko hitro črtamo s seznama. »V resnici bomo živeli dlje, kot so živeli naše babice in dedki, prav tako pa bomo najverjetneje bolj zdravi in pri močeh. Bi si res želeli leta in leta močnih nog in bistre glave ždeti pred televizorjem? Ali bi rajši zares živeli pri 75 letih?« sprašuje Nataša Kozlevčar.

»Zakaj bi varčevali? Penzije tako ali tako ne bomo doživeli.«

Lotimo se še te trditve, ki jo, priznajmo si, res pogosto slišimo. »Oblikovanje pokojninskega načrta z naslovom »Zgodnja smrt ni načrt«. Kaj pa, če boste doživeli 90 let? Za to imate res veliko verjetnost, zato raje načrtujte krasno prihodnost in jo tako tudi živite,« dodaja strokovnjakinja za načrtovanje pokojnine.

Torej, če ste danes na poti, ki vam ne ustreza in vas pelje tja, kamor ne želite, morate nekaj spremeniti, tega nihče ne bo naredil namesto vas. Ne prepustite svoje usode naključju, ampak še danes poskrbite, da bo vaša pokojnina res omogočala dostojno življenje.
 

Če vas zanima, kako do tega priti, vam priporočamo, da si preberete knjigo Nataša Kozlevčar Neodvisna ženska z bičem, ki vam bo pomagala do ciljev in dostojne starosti. Spomnite se, prej, ko boste začeli, manj vas bo stalo. 

Za vas smo zbrali utrinke z Dneva finančne pismenosti 2018! Bitka med svetovoma - fiat vs. kripto je bila nepozabna! Utrinke preverite TUKAJ.