Ne poznamo človeka, ki bi si želel živeti v minusu, imeti več stroškov kot ima na voljo denarja in imeti finančne skrbi. A način življenja »v plusu« ni tako samoumeven, kot se morda zdi.

Treba je biti discipliniran, spoštovati red in … imeti pravo znanje.

Za začetek poglejmo, kakšni so stroški po posameznih kategorijah, za povprečno letno porabo na gospodinjstvo. Po podatkih Statističnega urada povprečno gospodinjstvo na leto porabi 2.751 evrov za hrano in brezalkoholno pijačo. Za obleko in obutev namenimo 1.124 evrov, stroški stanovanja, vode, elektrike, plina in drugih goriv znašajo 2.625 evrov.

Največ za transport, najmanj izobraževanje

Največ denarja namenimo stroškom transporta, povprečno kar 3.239 evra, za rekreacijo in kulturo 1.684 evrov, za zdravje 449 evrov. Za pohištvo, gospodinjsko opremo in storitve za gospodinjstvo porabimo povprečno 906 evrov, komunikacije (telefon in podobno) naše gospodinjstvo stanejo 953 evrov na leto, za izobraževanje namenimo le 177 evrov. Užitki v hotelih, kavarnah in restavracijah običajno odnesejo še dodatnih 607 evrov, preostale dobrine in storitve pa kar 1.925 evrov.

Nekatere kategorije stroškov so pomembne, brez njih ne moremo in jih tudi težko spreminjamo. Obstajajo pa kategorije, ki v tem in podobnem znesku po nepotrebnem obremenjujejo proračun našega gospodinjstva v takšni višini. Se strinjate?

Kako prihraniti več sto evrov?

Kot smo ugotovili, je običajno največji strošek gospodinjstva transport, zato smo Ano Vezovišek, specialistko za financiranje in osebni proračun prosili, da nam razkrije nekaj konkretnih nasvetov, kako zmanjšati strošek transporta.

Kot pravi obstajajo različne kategorije, od nakupa vozila, zavarovanja, do zmanjšanja stroškov goriva. Lotili smo se slednjega in Ana Vezovišek nam je razkrila naslednjih 7 predlogov:

  • Vozimo manj! Organizirajmo se in naredimo več opravkov hkrati.
  • Preverimo ceno goriva pri različnih ponudnikih, saj lahko za polni rezervoar prihranimo nekaj evrov.
  • Vozimo zmerno – nenadni zavoji in pospeški zelo vplivajo na porabo goriva.
  • Pozimi avtomobila ne puščajmo prižganega dlje kot minuto, da bi ga segreli.
  • Ugasnimo motor, medtem ko čakamo pred železniškimi zapornicami.
  • Ne točimo goriva na bencinskih črpalkah ob avtocesti – tam je bencin najdražji.
  • Najbolj pa bomo prihranili, če se bomo kam odpravili s kolesom ali kar peš.

Vemo, težko je, ko se človek razvadi …

Kako zmanjšati strošek zavarovanja, kako prihraniti pri nakupu hrane in pijače, brez, da bi bili prikrajšani in kako privarčevati pri stroških bivanja pa lahko preberete v knjigi Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem?, kjer vas avtorica na enostaven in zelo razumljiv način popelje skozi vse kategorije.

Nekaj strani knjige lahko prelistate tudi TUKAJ.

Sicer pa, boste v knjigi dobili tudi motivacijo in konkretne ideje, kako povečati svoje prihodke. 

Za vas smo zbrali utrinke z Dneva finančne pismenosti 2018! Bitka med svetovoma - fiat vs. kripto je bila nepozabna! Utrinke preverite TUKAJ.