Morda ste med številnimi ljudmi, ki so že kdaj dobili sporočilo od neznanega princa, ki je našel vašo milijonsko dediščino in jo lahko proti minimalnemu plačilu tudi dobite.

Ja, razna neželena pošta, razni prevaranti vedno znova čakajo na naivne ljudi, ki v dobri veri tako dejansko izgubijo nekaj sto ali celo tisoče evrov.

A tokrat ne bomo govorili o lažni dediščini, ampak o tisti, ki morda prav zares nekje časa na vas, pa tega sploh ne veste! Obstaja namreč izgubljena dediščina. »Ker pogosto ni oporoke, se dogaja, da dediči ne vedo za neka sredstva in ta ostanejo nedotaknjena leta in leta, dokler ne pripadejo državi,« pravi Nataša Kozlevčar, osebna finančna svetovalka in specialistka za izgubljeno dediščino.

V tujini izgubljene milijarde, kaj pa v Sloveniji?

Za Slovenijo v resnici nihče ne ve, koliko je izgubljenega premoženja pri nas, a po izkušnjah Nataše Kozlevčar, to obstaja. No, znana pa je višina »izgubljenega« premoženja v ZDA in Veliki Britaniji, kjer so enotne baze že vzpostavljene. V ZDA išče lastnika vrtoglavih 52 milijard evrov, v Veliki Britaniji pa prav tako neverjetnih 28 milijard evrov.

Med najpogostejše izgubljeno premoženje spadajo:

  • denar na bančnem računu,
  • premoženje v sefu,
  • delnice, obveznice, dividende, vzajemni skladi,
  • zavarovanja: življenjska in pokojninska,
  • nepremičnine,
  • deleži v podjetjih,
  • zlato, srebro in druge žlahtne kovine,
  • diamanti.

Verjetno si res ne bi želeli biti med tistimi, ki jim pripada recimo, 15 tisoč evrov, na nekem bančnem računu. Če ne vam, pa vaših staršem …

Danes vam ni več treba samim iskati morebitnega izgubljenega premoženja. To namesto vas lahko opravijo strokovnjaki. Več o tem si lahko preberete v knjigi Neodvisna ženska z bičem, ki jo dobite TUKAJ ali pa na spletni strani Moja dediščina.

Zaščitite se z oporoko!

Da vaši bližnji nekoč ne bodo v takšnih težavah, da ne bodo iskali izgubljeno premoženje, jih najlažje zaščitite z oporoko. »Izgubljeno premoženje je največkrat posledica neinformiranosti in neodgovornosti lastnika. Le ta ali ne javi spremembe naslova, priimka podjetjem, kjer hrani svoje premoženje, oziroma za potomce nima primerno shranjene dokumentacije oziroma oblikovane oporoke,« opozarjajo strokovnjaki.

V zadnjih mesecih je pri nas odmevala tudi afera z »izgubljenimi oporokami«, kjer so bile ugotovljene napake sodišč in posledično nerazglašene oporoke. Pot dedičev do morebitne odškodnine ne bo lahka, zagotovo pa jih čaka kar nekaj pravnih zank. 

Za vas smo zbrali utrinke z Dneva finančne pismenosti 2018! Bitka med svetovoma - fiat vs. kripto je bila nepozabna! Utrinke preverite TUKAJ.