Ko govorimo o financah je najpomembnejše znanje. Če imamo do 30-ega leta še izgovor, da »se iščemo«, izobražujemo (to je nujno početi vse življenje!), pa je to tudi čas, ko se spoznavamo z različnimi finančnimi obveznostmi, koraki.

Da se boste v svetu financ bolje znašli, vam predstavljamo 7 finančnih pojmov, ki bi jih morali poznati vsi, še preden dopolnimo 30 let.

Veste kaj predstavljajo obresti, inflacija, neto vrednost, osebni finančni načrt? Se vam sanja kaj imata bik in medved s financami? Ne? Berite dalje!

Osebna bilanca stanja

Nam pokaže neto vrednost premoženja v danem trenutku ali povedano drugače, nam pove koliko je vredno naše premoženje. Lahko bi rekli, da osebna bilanca stanja predstavlja merilo, kako daleč smo uspeli priti skozi čas. Ali smo npr. še vedno »enako vredni« oz. so naši dolgovi enako visoki, kot so bili pred recimo petimi leti. Če je naša neto vrednost pozitivna, smo na dobri poti, če je negativna, pa se moramo nujno zaščititi pred morebitnimi nepredvidenimi dogodki in poskrbeti, da le-ta ne bo dolgo ostala negativna.

Inflacija

Inflacija je povečanje cen blaga in storitev v daljšem časovnem obdobju. Poenostavljeno: z dvigom cen zaradi inflacije, se vrednost vašega denarja manjša. Kaj torej narediti, da bodo vaši prihodki na vsaj enaki ravni kot je inflacija (zgodovinsko gledano je stopnja inflacije 3 % na leto, trenutno je sicer nekoliko nižja – zadnji podatek 1,90 %)? Vaš dohodek mora naraščati vsaj tako hitro kot inflacija. Če ne veste kako povečati vaš letni dohodek, smo vam pred časom pripravili nekaj konkretnih idej, ki jih dobite TUKAJ.

Osebni finančni načrt

Pogosto se zamenjujeta pojma osebni finančni načrt in osebni proračun, čeprav gre v resnici za dva zelo različna pojma. Kateri je za vas bolj pomemben? Oba enako in oba sta zelo pomembna! Najprej morate znati upravljati svoj osebni proračun, torej znati morate razporejati vaše mesečne prihodke, da lahko nadaljujete z načrtovanjem. S pomočjo osebnega finančnega načrta pa boste potem lahko začrtali pot do vaših finančnih ciljev. In kakšna mora biti ta pot, da bo čim krajša in čim bolj enostavna? V knjigi Osebni finančni načrt je to natančno opisano in prikazano na resničnih primerih.  

Obresti

Obresti predstavljajo dve strani kovanca. Na eni strani gre za varčevanje, kjer smo jih še kako veseli, saj pravimo, da takrat denar dela za nas. Čisto druga pesem pa so obresti, ki jih na naš račun služijo drugi. Te mi plačujemo običajno takrat, ko vzamemo kredit, limit, kreditne kartice, skratka se zadolžujemo.

Obresti pa niso vedno enake. Zelo velik vpliv nanje ima stanje gospodarstva in če danes govorimo, da se splača vzeti kredit zaradi nizkih obresti, je situacija že jutri lahko čisto drugačna. Če se seveda ustrezno ne zavarujemo.

Obrestno obrestni izračun

Obrestno obrestni izračun predstavlja učinek snežne kepe vašega denarja. Zakaj? Obrestno obrestni izračun je močna sila finančnega sveta, ki tudi iz majhnih zneskov na dolgi rok dela čudeže. Zavedati se moramo, da se na vsakih deset let zamujenega varčevanja stopnja varčevanja podvoji ali celo več kot podvoji.

Kako to izgleda v praksi? V enem letu ste položili na varčevalni račun 100 evrov z letno obrestno mesto 7 %. Po enem letu boste imeli 107 evrov. Naslednjo leto pa boste zaslužili 7 % od 107 evrov, kar pomeni, da boste zaslužili že 7,49 evra. Torej, prej ko začnete, bolj bo obrestno obrestni izračun delal za vas, saj nagrajuje tiste, ki z varčevanjem začnejo zgodaj.

Bikov trg

Bikov trg pomeni, da je gospodarstvo v dobrem stanju, stopnja brezposelnosti pa je nizka.

Medvedov trg

V tem primeru gre za nasprotje, saj medvedov trg predstavlja čas, ko se cene delnic zmanjšujejo, gospodarstvo je v padcu, stopnja brezposelnosti pa narašča. 

Za vas smo zbrali utrinke z Dneva finančne pismenosti 2018! Bitka med svetovoma - fiat vs. kripto je bila nepozabna! Utrinke preverite TUKAJ.