Raziskava finančne pismenosti 2015 

V letu 2014 smo izvedli prvo raziskavo, s katero smo preverili nivo splošne finančne pismenosti. V  lanskem letu smo šli še korak dlje in našo raziskavo nadgradili. Skozi štiri spletne ankete na temo upravljanja z osebnimi financami smo pridobili poglobljen vpogled v nivo finančnega znanja odraslih Slovencev.

V anketi so sodelovali uporabniki spletnega družbenega omrežja Facebook, stari med 25 in 60 let. K izpolnjevanju ankete smo povabili tudi našo bazo prejemnikov e-novičk.

V raziskavi sodelovalo skoraj 26.000 Slovencev

V doslej največji tovrstni raziskavi je sodelovalo 25.911 odraslih Slovencev, od tega je bilo reprezentativnih 2.219 odgovorov

Na podlagi ankete iz leta 2015 je zdaj na voljo tudi naša najnovejša e-knjiga, ki vsebuje tako vprašanja kot odgovore iz vseh štirih testov, hkrati pa tudi številne koristne nasvete. 
 
Cena e-knjige je 19,90 €. 
 
 

V kolikor ne vidite obrazca, nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali pokličite na 051 224 301.

Rezultati raziskave 2015 – Kako finančno pismeni smo Slovenci?

Če rezultate ankete opišemo z bolj razumljivimi izrazi bi lahko rekli, da:

  • je le 2% Slovencev sposobnih samostojnega upravljanja z družinskim proračunom,
  • le 4% poznajo pomen zaščite in štiri stebre socialne varnosti,
  • le 3% poznajo osnovna pravila investiranja,
  • ima le 6% Slovencev osnovno znanje, kako se lotiti varčevanja.

Izkazalo se je, da odrasli Slovenci zelo malo vedo o osebnih financah in družinskem proračunu, nekaj več pa o varčevanju. 

Rezultati so v skladu z našimi pričakovanji in nakazujejo na še bolj pomanjkljivo znanje na vseh štirih finančnih področjih oziroma sklopih, ki jih je pokazala naša splošna raziskava iz leta 2014. Odgovori tako reprezentativnega vzorca kot vseh sodelujočih so enaki, zato lahko sklepamo, da predstavljajo nivo finančne pismenosti celotne odrasle populacije spletnih uporabnikov.

Še bolj zaskrbljujoča je finančna pismenost starejših

Raziskava Lusardi & Mitchell je v letu 2011 razkrila, da je finančna pismenost Američanov najnižja med starejšim prebivalstvom. Druge sorodne raziskave so razkrile enake rezultate tudi v ostalih razvitih državah. Izkazalo se je, da finančna pismenost linearno pada z naraščanjem starosti. Še bolj problematično pa je, da pri starejših istočasno z upadanjem znanja, narašča tudi mnenje, da so finančno dobro poučeni in kompetentni. Zaradi tega so starejši najbolj rizična skupina za goljufije in prevare. Finančno opismenjevanje odraslega prebivalstva je zato bistveno za zagotavljanje osnovne finančne varnosti in življenjskega standarda starejših.

Raziskava predstavlja šele začetek naše poti!

Z raziskavo se projekt Vem, da ne vem še ni končal, temveč šele začel. Naš cilj bo dosežen, ko bomo stopnjo finančne pismenosti odraslih dvignili na raven, ko ne bomo dnevno poslušali o finančnih prevarah in spremljali žalostnih zgodb o izgubljanju prihrankov in nemogočem odplačevanju dolgov.